Vad du kan se i Lissabon, Portugal

Lissabon är en av de äldsta städerna i världen och föregår andra europeiska huvudstäder som Rom, London och Paris i hundratals år. Det gjordes till ett kommun av Julius Caesar och såg perioder styras av de germanska stammarna liksom morerna. Det togs av korsfararna 1147 och har varit Portugals kulturella och politiska centrum sedan dess.

Museer

Som det passar en sådan forntida stad finns det en mängd museer och gallerier att besöka i Lissabon. Bland dem finns Nationalmuseet för antik konst (Museu Nacional de Arte Antiga) som ligger i ett tidigare palats i länet Alvor på Rua das Janelas Verdes. Det grundades med att skatterna kom från avskaffandet av religiösa ordningar i landet 1833 och bland dess mest kända verk är Saint Vincent Panels av Nuno Goncalves, kung Alfonso V: s målare. 

Staden har också en mängd speciella museer inklusive:

  • Nationalmuseet för kostym och mode
  • Elmuseet
  • National Coach Museum, som innehåller den största samlingen av kungliga bussar jag världen
  • Farmaceutiska museet
  • Nationalmuseet för naturhistoria och vetenskap

Helgdagar och festivaler

Den 13 juni är en helgdag för att hedra stadens helgon, Antonius av Lissabon, även känd som Sankt Antonius av Padua. Han var en portugisisk född bohem som kanoniserades och blev kyrko doktor efter att han tillbringade sitt liv och predikade för de fattiga.

Andra viktiga festivaler kretsar kring filmindustrin såsom Lissabon International Documentary Film Festival och Lissabons skräckfilmsfestival för att nämna några.

Parker

En av de största parkerna i staden är Eduardo VII Park, som sträcker sig nerför huvudgatan i staden, Avenida de Liberdade, som i sig är känd för sina blommande växter och gröna utrymmen. Den rymmer en permanent samling av subtropiska och tropiska växter i vinterträdgården. Det döptes om 1903 för att fira besök av Edward VII i England, som besökte staden.

Transport

Det är alltid viktigt att veta hur man kommer mellan dessa underbara platser och med Lissabon, detta är enkelt. Deras kollektivtrafiknät är mycket omfattande och är inriktat på tunnelbanan i Lissabon. Spårvagnar introducerades till staden på 1800-talet och används fortfarande runt stadens centrum och är skickliga på att hantera de branta kullarna liksom några av de smala, gamla gatorna.

Att resa in i staden med flyg ser att de flesta resenärer kommer till Lissabons Portela flygplats, som ligger inom stadens gränser. Det är ett nav för internationella flygbolag som EasyJet, SATA International, Luzair, EuroAtlantic Airways och Portugalia.

Slutsats

Lissabon sitter vid Targusfloden och är en gammal stad som är helt involverad i det moderna livet. Det är ett stort finanscentrum med många museer, en massiv containerhamn med historiska grönområden och ett centrum för internationell handel. Det kommer att finnas något för alla smaker i denna vackra stad.

 

Lämna ett svar